Spirel acélcső - csapadékvíz elvezetés, esővíz elvezetés

Könnyű kezelhetőség - Tetszőleges hossz pántolással - Raktárkészlet

A Spirel acélcső (spirál cső) tulajdonságai

A Tubo Hungária Kft. spirál korcolt, körszelvényű acélcsöveket gyárt a 400-3600 mm átmérő tartományban. A szállíthatóság figyelembevételével a acélcsöveink 3-13 m hosszúságban készülnek, a különálló csőszakaszok pántok alkalmazásával csatlakoztathatók egymáshoz.

A hullámosított acél csövek előnyös szerkezeti állékonysági tulajdonságai a talaj és az acél együttdolgozásának az eredménye. A rugalmas acél szerkezet a körülötte található töltésnek adja át a terheket, így mind a töltésanyag, mind a tömörítés minőségére nagy hangsúlyt szükséges fektetni a kivitelezés során.

A méretezés illetve az állékonysági vizsgálatainkat számítógépes szoftverrel végezzük, amely az American Iron and Steel Institute és a National Corrugated Steel Pipe Association által kidolgozott vizsgálati módszert használja. A méretezés során az Útügyi Műszaki Előírásokban meghatározott közúti “A” jelű forgalmi terhet veszünk figyelembe.

A hullámosított acél csövekből speciális idomok alakíthatók ki, amelyek lehetővé teszik a legváltozatosabb megoldások helyszíni kivitelezhetőségét, a csatlakozások és iránytörések egyszerű megoldását. Hosszabb csőszerkezet esetén lehetőség van lebúvó nyílások és bekötések egyedi kialakítására is.

A hullámosított acélcső alkalmazási területei

 • Csapadék csatorna, belvíz csatorna, vízelvezetés.
 • Átereszek, kishidak építése.
 • Meglévő kis hidak behúzásos technológiával történő felújítása, az „A” jelű teherbírás biztosításával.
 • Takaréküregek beton szerkezetekben és föld-töltésekben.
 • Gyűjtőtartályok az esővíz összegyűjtésére, kezelésére és újrahasznosítására.
  Víztartály termékünkről bővebben »
 • Tűzivíz-tározók.
  Víztartály termékünkről bővebben »
 • Bennmaradó zsaluzatok, pillér zsaluzatok.

A Spirel hullámosított acélcső legfőbb előnyei

 • A Spirel acél csőszerkezet helyszíni szerelést nem igényel, szállításra a kész áteresz kerül, mely a helyszínen egyszerűen beemelhető, ezáltal szerelési díj nem jelentkezik.
 • A Spirel acél csőszerkezet súlya az ugyanolyan átmérőjű vb. áteresz súlyának 5%-át sem éri el, így akár a 13 fm hosszúságú elemek beemelése is megoldható normál munkagépekkel.
 • Az építendő áteresz hosszához igazodó egyedi méretű csőszerkezet kerül gyártásra, és a maximum 13 fm-es önálló csőszerkezetek összeillesztéséből (előregyártott pánt segítségével) tetszőleges hosszúságú áteresz állítható elő rendkívül rövid idő alatt.
 • A Spirel acél csőszerkezet fektetése esetén a csavarozott áteresszel szemben hozzávetőlegesen 10-szeres előrehaladási ütem érhető el a 0,80 m-es átmérő esetén, és akár 25-szörös előrehaladási ütem a 2,0 m, vagy annál nagyobb átmérőknél, hiszen a kész Spirel csőszerkezetek beemelése minden átmérőben ugyanannyi időt vesz igénybe.
 • A raktárkészleten lévő horganyzott acél nyersanyag felhasználásával néhány napos szállítási határidő is elérhető.
 • Igény esetén hidraulikai, illetve statikai ellenőrző számítást végzünk.

A Spirel szerkezetek egymáshoz csatlakoztatása

A korcolt, hullámosított, horganyzott acél spirál csövek kör keresztmetszetűek, átmérőjük 0,40 m és 3,60 m közötti. A fuvarozási és beépítési körülmények figyelembevételével gyártott különböző hosszúságú csövek (4-13 m) egymáshoz csatlakoztatására 400 mm széles, 2, vagy 3 szegmensből álló csőbilincset alkalmazunk. A csőbilincset az újra-hullámosított csővégre kell felszerelni. A könnyű és gyors illesztés érdekében a csatlakozó csővégeket újrahullámosítjuk (a spirálisan haladó hullámokat a csőtengelyre merőleges irányú hullámokká alakítjuk), így az azonos átmérőjű csőtagok tetszőleges sorrendben kapcsolhatók egymáshoz.

A hullámos bilincset a ráhegesztett L-acélokba fűzött csavarok segítségével kell az összekapcsolandó szerkezet falához szorítani.

Kivitelezés

A hullámosított acél szerkezetek kimagasló teherbírással rendelkeznek; ez a tulajdonság az acél és a talaj együttműködésének az eredménye. A rugalmas acél a körülötte lévő töltésnek átadja a terheket, ezért kiemelkedően fontos a megfelelő töltés anyagának és a tömörítés minőségének biztosítása.